Artiklar

Artiklar på nätet

Archive for the ‘Resor’ Category

Dublins historia

w

Dublin, Irlands huvudstad, lockar resenärer med sin mysiga atmosfär och långa historia. Boka en sista minuten resa hit och ta in på ett billigt hotell och känn historiens vingslag.

Vikingarna visste vad de gjorde när de bestämde sig för att slå sig ned vid Liffey-floden. I sjön Dubh Linn, som sedan länge är borta, ankrade de upp och lade grunden till dagens Dublin. Officiellt grundades Dublin år 998, men vikingarna fanns på plats långt tidigare, och vid Wood Quay i stadskärnan har man hittat föremål, byggnader och murar från den här tiden. Vikingakopplingen är något som irländarna är stolta över och de senaste åren har man anordnat en festival till vikingarnas ära. Nyligen tog sig dessutom ett gammalt krigsskepp från vikingatiden hem till Irland igen för första gången på tusen år. Skeppet Sea Stallion from Glendalough hittades i Danmark på 60-talet och blev vid återkomsten mottaget med folkfest. På 1300-talet drabbades Dublin svårt av digerdöden, pesten som härjade i hela Europa på medeltiden. Men under 1700-talet flydde extremt många protestanter från det europeiska fastlandet till Dublin och därmed växte staden !
snabbt, både i storlek och ekonomiskt. Efter unionsfördraget med England 1800 fick Dublins status sig dock en törn under det engelska styret som följde. Kampen för Irlands självständighet som inleddes över 100 år senare hade sitt hjärta i Dublin och striderna i staden var hårda mellan 1916 och 1922, då Irland blev självständigt. Sedan dess har Dublin vuxit till Irlands största stad med över 1 miljon invånare och är Irlands centrum för handel, ekonomi och politik.

På de guidade bussturerna i Dublin kan du hoppa av och tittare närmare på Dublins sevärdheter. Här ligger till exempel Trinity College, där man kan titta på en vacker evangeliebok från 700-talet som dekorerats av keltiska munkar, Book of Kells. På Trinity College gick till exempel den kontroversielle Oscar Wilde, och Dublin har varit hem för andra stora författare som James Joyce och Samuel Beckett. Norr om Dublin ligger Phoenix Park, den näst största inhägnade parken i hela världen (efter Yellowstone i USA) med bland annat ett zoo. Här finns också Wellington Memorial, den högsta obelisken i Europa, till minne av mannen som besegrade Napoleon vid Waterloo. Söder om floden ligger Dublin Castle, som engelsmännen styrde Irland från fram till självständigheten. Slottet är från 1200-talet men byggdes om nästan helt på 1700-talet i georgiansk stil. Idag kröner man fortfarande Irlands presidenter här. I närheten hittar man Christ Church och St Patrick’!
s Church, Dublins två protestantiska katedraler, som har anor ända tillbaka till vikingatiden. St Patrick är Irlands skyddshelgon och firas rejält runt den 17 mars varje år. Festen pågår i närmare en vecka och karnevalsstämningen är total, med Irlands gröna nationalfärg och klöverblad överallt.

Sjöfart och handel har varit alltid varit en av de viktigaste näringarna i Dublin. Här finns Irlands största hamn som sköter den största delen av den irländska exporten. Tillverkningsindustrin är också stor, och mest känt är kanske Guinness-bryggeriet som legat här sedan 1759, och som är ett av Irlands största exportföretag och en av de största arbetsgivarna. Den som gör ett besök på Guinness Store House kan dessutom njuta av en fantastisk utsikt över Dublin. En pubrunda är annars ett måste, kanske kring Temple Bar där det även ordnas marknad på lördagarna.

Written by agens

april 7th, 2011 at 12:37 e m

Posted in Resor