Artiklar

Artiklar på nätet

Skilsmässa

w comments

Att skiljas är aldrig en rolig upplevelse. Från början fanns det ju något som gjorde två personer mycket förälskade i varandra, så pass förälskade att de en dag beslöt sig för att i juridisk mening ingå partnerskap och gifta sig. I vissa fall tar denna förälskelse slut av en eller flera anledningar och två, tidigare mycket kära makar, väljer att avsluta sina liv tillsammans och istället påbörja nya liv på två olika håll. Detta kallas att ansöka om skilsmässa, eller stämma den ena partnern och därmed få igenom en skilsmässa.

Skilsmässa-en svår tid

Liksom att gifta sig är en skilsmässa ingenting man ska ta lätt på. En skilsmässa är en mycket komplicerad process som kräver eftertanke och en hel del pappersarbete. Alla människor i Sverige får givetvis gå igenom och få igenom en skilsmässa utan att för den delen behöva bevisa eventuella otrohetsaffärer eller misshandelsfall, men processen kan trots det vara både smärtsam och långdragen.

Saknas ett så kallat äktenskapsförord är makarna tvungna att dela på hemmets tidigare gemensamma bohag och värdeföremål samt värdehandlingar och pengar. Har man redan gjort ett äktenskapsförord är detta dock ingenting man behöver lägga energi och tårar på. Ett äktenskapsförord är något er jurist kan hjälpa er med. Likaså vid skilsmässa med äktenskapsförord är det bra att ha er jurist närvarande. Det är alltid bäst att skiljas åt som vänner, eller åtminstone med ett handslag och ett leende på läpparna. En skilsmässa ska för er del vara det bästa alternativet, för båda parter.

Flera typer av skilsmässa

En skilsmässa är aldrig den andra lik. Viktigast att veta är att du eller ni inte är ensamma. Tusentals personer i vårt land kan vittna om hemska och utdragna skilsmässor som krävt tårar och lett till långa ensamma nätter.

En skilsmässa kan i huvudsak ska på två olika sätt. Om båda parter är överens om allt och gör upp i godo kring allt och framförallt skriver under alla papper gemensamt går en skilsmässa relativt snabbt och kan vara tämligen enkel och smärtfri. Om båda parter gemensamt gått med på att skiljas räcker det med en varsin underskrift, men finns barn under 16 år med i bilden får man en betänketid på 6 månader, dock inte om makarna bott isär under de två senaste åren.

Det andra exemplet på en skilsmässa är det som i regel är det mest smärtsamma och långdragna. Det är om makarna inte är överens om en skilsmässa. Då krävs det att den ena maken lämnar in en stämningsansökan på den andre. I sådana fall krävs det ofta att båda parter har varsin jurist och tingsrätten måste vara inblandade.

Written by agens

mars 12th, 2011 at 4:15 e m

Posted in Juridik